Temadag: SKØNHED

Dragende og utæmmet SKØNHED

OPENspace samlede kunstnere og kreative til temadag

På en temadag d. 12. november udforskede, fejrede og praktiserede knap 20 kunstnere og kreativt interesserede skønhedens mystik og potentiale. Skønheden er blid og vild. Den viser sig i det hæslige, i det guddommelige og kommer til os midt i hverdagens velkendte cyklus.

– Vi ønskede at udforske de kaotiske, dystre og uskyldige sider af skønheden. Det gjorde vi i lyset af vores egne erfaringer og kontekster – og i lyset af en kristen spiritualitetstradition, fortæller Maria Krogh Iversen, der er teologistuderende og med i arrangørgruppen for temadagen.

Dagen bestod af oplæg om skønhed i et samfundsmæssigt, et kristent-spirituelt og et udøvende perspektiv, deltagerdiskussioner og en workshop, hvor deltagerne selv fik mulighed på at gå på jagt efter skønhed og i grupper skabe kunstneriske udtryk for den. I løbet af seminaret bidrog en række af deltagerne med deres fortolkninger af skønhed. Der blev holdt et oplæg om chokolade med prøvesmagning, kristen meditation med bevægelse af kroppen ved kinesisk danser Minjia Liu og poesioplæsning mellem retterne i middagen ved gruppen Script.

 

Sociolog Dorte Kappelgaard talte om skønheden som ifølge antikken er det, der hviler i sig selv, har værdi i sig selv, og som er en del af menneskets eksistensgrundlag: ”I en tid med fokus på effektivitet og det at skabe sit eget liv, og hvor mange oplever en stor rastløshed, møder skønheden os med en anden dagsorden. Vi har brug for skønheden, fordi den får os til at standse op og blive nærværende over for det, vi møder. I østkirken er opfattelsen af Gud og opfattelsen af det skønne tæt forbundet. Det kan inspirere os til at søge Guds fingeraftryk overalt. Skønheden er ikke overfladisk pænhed, og den er heller ikke en luksus, der hører weekendens kulturoplevelser til. Den taler til os i hverdagen og giver os et andet blik på os selv og vores omverden.”

 

Kommunikationskonsulent Anne Marie Andersen talte om skønhed som det, der skaber en længsel i mennesket efter en større sammenhæng, og afspillede musik af J. S. Bach som et eksempel på en sådan skønhed. Billedkunstner Karsten Auerbach talte om balancen mellem på det at ønske at skabe kunstværker, der gør noget godt ved modtageren, og vigtigheden af at komme med et ærligt, autentisk udtryk.