OPENspace camp 24.-28. juli 2013

Til sommer slår vi dørene op til Emmaus, galleri og kursuscenter i Haslev for at lade os hvirvle ind i fortællingernes verden. Fortællinger om tro, tvivl, skuffelser og håb. Fortællinger, vi bærer med os og drømmer om at skabe og forevige. Fortællinger i ansigter og livshistorier, i musik og måltider, i ord-leg og foto-safari, i tid og rum. Vi kommer til at beskæftige os med spejlende poeter og samfundsrevsende profeter, og vi vil spejle hinandens fortællinger i kunstneriske udtryk.

Programmet består af foredrag, hands-on workshops, hvor du bl.a. kan skrive, fotografere og danse fortællinger og måske smager på en kunstform, du ikke kender noget til. Der er også tid til at nyde sceneoptræden og tid til bare at hænge ud.100_2800

Som altid stræber vi efter at skabe det trygge rum med plads til forskellighed, til ikke nødvendigvis at føle sig særligt kunstnerisk og til at lege. Der er plads til at trække sig tilbage og plads til at være oppe den halve nat.

Rammerne er hyggelige værelser, gode senge, lækker mad og masser af blomster og græsplæne på Emmaus i Haslev, som ligger 10 minutters gang fra stationen.

OPENspace camp har tidligere samlet folk fra Danmark, Skandinavien, Europa og Kina, så der bliver god mulighed for at høre nye fortællinger.

Der er mulighed for at udstille egne værker.

OPENspace camp arrangeres af OPENspace, og helt konkret af:

Anne Kathrine Ejsbøl, Dorte Kappelgaard, Louise Jakobsen, Mikael Kongensholm og Rie Andersen.

Tema: Fortællinger

Dette er nogle af de refleksioner, der er blevet gjort i forbindelse med fastsættelse af tema for OPENspace camp 2013.

Når vi deler vores fortællinger, kan der opstå tillid, fællesskab, genklang. Fortællingerne viser, hvor forskellige vores veje har været og er, og de kan vise os, hvor ens de også er.579888_546961031990957_46936999_n

Når vi skaber, fortæller vi historier, uanset om det er et billede, der har fanget et øjeblik, men som der ligger mange historier gemt i: Et digt, der fanger en stemning eller et brudstykke af en historie, et stykke musik, der fortæller en beretning i tid, men abstrakt osv. Der kan ligge uendeligt mange fortællinger i et maleri, fordi hver beskuer læser det på hver sin, og i den proces selv bliver en fortæller.

Kunsten kan også kalde os ud af vores egne tankebobler, ud i en større virkelighed, en større fortælling, hvor vi er forbundet med andre mennesker, med resten af skaberværket – eller længes efter at være det mere. Og den kan gøre det for andre, der ikke selv skaber kunst.

Bibelen er fuld af fortællinger om, hvordan mennesker har oplevet mødet med dets Skaber. Beretninger, der kan inspirere, undre, skabe længsel, sætte ord på sorgen over det ondes tilstedeværelse i livet, vække vrede, give mod, pege på det mulige. Vi spejler os i dens fortællinger, ser måske vores egen fortælling i et nyt perspektiv.

Bibelen er også en fortælling, der kulminerer i, at logos, ’Ordet’, blev kød og tog bolig iblandt os. Ordet, meningssammenhængen, fortællingen om Guds kærlighed, konkret, udtalt, til at røre ved. Menneskets historie er en historie, som Gud kan virke handlende og nærværende såvel som tavs og fraværende i. Fortællingen vi finder os selv i, Guds fortælling, kan blive til generøse historier En fortælling, som kunstnere har forholdt sig til i al den tid, den har eksisteret. Det er en smuk historie, vi kan få lov at skrive os ind i – når vi trækker på den bibelske arv, konkret eller på et mere abstrakt eller personligt plan, uden at andre ser det tydeligt.

Kirkerne er subkulturer som så mange andre, og det er forskellige fortællinger, der er i spil i forskellige kirker. Hvilke fortællinger er det, vi sætter hinanden ind i med vores ord og handlinger – på godt og ondt? Og hvordan kan vi som kunstudøvere spejle de historier, udfordre nogle af dem ved at pege på dem, og forstærke eller kalde på andre?

Længsel mod fællesskab, enkelthed og gennemsigtighed

Der er meget fokus på selviscenesættelse i vores kultur. Men også en længsel mod fællesskab og mod enkelthed og gennemsigtighed. Vi skal ikke være bange for, at vi ikke har styr på fortællingen om os selv – vi må gerne lege, eksperimentere. Drengen med fem brød og to fisk – det var dét han havde i sine hænder. Han slap dem, og de blev til velsignelse for mange ved, at han ikke var optaget af at holde fast i det, han havde. Kan man tænke det ind i forhold til vores liv som fortællinger? At leve i det at give og modtage det lidt, vi har at give og modtage, hvirvles ind i hinandens fortællinger uden at være optagede af, hvad vi får ud af det. Og så kan det blive til velsignelse – og fortællinger ind i den andens liv – på måder, vi slet ikke forstår eller ved af selv.

Som en profetisk stemme er kunstnerne vel også kaldet til at fortælle ’historier’, som står i modsætning til de mange nedbrydende historier, der hersker i vores samfund, og som giver en mikrofon til de gode historier, der har brug for forstærkning!

Fortælleren som poet og profet

Kunstnere og kreative er fortællere. De er poeter, profeter og legebørn. Nogle mere poeter, andre mere profeter. Til sammen må de støtte og udfordre:

Poeten ligger øret til jorden, lytter til fortællingerne, udtrykker dem og egne poetisk, skaber genklang og identifikation. Poeten støtter og skaber nærvær og genkendelighed.

Profeten lytter til kulturen og til Gud, skaber modfortællinger og modkulturer. Profeten udfordrer.

Til sammen hjælper poeten og profeten os til mødes i vores fortællinger, derefter gå ud og fortælle modfortællinger.

Kilde: Alan Roxburgh

Et ’farligt og trygt rum’

Kulturskabelse, der ikke er konsummering, rykker ved os. Fx når vi skaber modkultur.

Vi leger ikke bare for at lege – vi ønsker, at folk bliver ramt, sætter sig selv på spil og bliver udfordrede. Samtidig er det vigtigt med tryghed, så der er plads til udfordring.

Slippe lidt af kontrollen, så meget som man selv har det godt med. Frihed.

Med OPENspace vil vi skabe et på én gang ’farligt og trygt rum’.

Spørgsmål til overvejelse:

• Hvilke fortællinger gør livet mindre for dig?

• Hvilke fortællinger gør livet større?

• Hvilke fortællinger holder du for sande, når det kommer til stykket? Hvad tror du er virkeligheden?

• Hvilke fortællinger vil du gerne fortælle andre, hvilke fortællinger skal leve, når du har sluppet dem, eller du ikke er her længere?

• Hvilken fortælling vil du gerne være?

Program

100_2921Onsdag d. 24. juli:

14-14.30 ankomst

14.30 velkomst og velkomstdrink

15.30 kaffe

16.00 oplæg v. Karsten Auerbach, Rie Andersen og Dorte Kappelgaard

18.00 aftensmad

19.30 aftenunderholdning og efterfølgende café

22.00 tidebøn

Torsdag d. 25. juli:

8.00-9.00 morgenmad

9.30 morgendryp

10.00 oplæg v. Monique Schliedrecht og samtale

12.30 frokost

15.00-17.00 workshops (eftermiddagskaffe undervejs)

18.00 aftensmad

19.30 koncert m. SUKK og efterfølgende café

22.00 tidebøn

Fredag d. 26. juli:

8.00-9.00 morgenmad

9.30 morgendryp

10.00 oplæg v. Anders Michael Hansen og samtale

12.30 frokost

15.00-17.00 workshops (eftermiddagskaffe undervejs)

18 aftensmad

19.30 åben scene

22.00 tidebøn

Lørdag d. 27. juli:

8.00-9.00 morgenmad

9.30 morgendryp

10.00 workshop: interviewportrætter v. Leah Robb

12.30 frokost

13.30-14.30: interviewportrætter fortsat

15.45 eftermiddagskaffe

16.00-17.00: rundvisning på Galleri Emmaus v. galleri-ejer Grethe Olsen

18.00 aftensmad

19.30-20.30 aftengudstjeneste

21.00 koncert med Sofia Hedia

22.00 tidebøn

Søndag d. 24. juli:

9.00-10.00 brunch

10.30 fælles afslutning

12.00 fælles let oprydning

13.00 (senest) afrejse

Der kan komme ændringer i programmet.

Talere

Monique Sliedrecht er billedkunstner og har gennem en årrække samlet musikere, billedkunstnere, designere, skulptører, film- og teaterfolk m.v. på kunstnerretrætestedet The Wayfarer Trust og på internationale kunstkonferencer.

Monique vil tale om fællesskabets og den kristne tros betydning for de fortællinger, vi bærer med os. Undervejs vil hun dele nogle af sine egne erfaringer som billedkunstner og som værtinde for events, der samler kunstnere fra forskellige lande.

Anders Michael Hansen er teolog og konstitueret præst i Natkirken i Odense Domkirke og i et par sydsjællandske landsogne udenfor Haslev. Han har arbejdet med gudstjenestefornyelse og nye former for kirke gennem årene i forskellige sammenhænge i både ind- og udland. Han har også passion for at opmuntre og inddrage kunstnere og musikere i kirkens æstetiske og poetiske udtryk samtidig med, at han også ser værdien af kristne kunstneres selvstændige udfoldelse udenfor etablerede kirkelige sammenhænge.

Anders Michael vil tale om, hvordan kunstnere både kan være kirkens røst i kulturen og kulturens røst i kirken – og dermed være en ’profetisk’ stemme begge steder. Han sætter fokus på den synergi, der kan opstå mellem det forkyndende og det poetiske lederskab i kirken: ”Poesi og kunstneriske udtryk er vigtige, fordi de kan tale til hjerte, krop, ånd og følelser – og bypasse kognitive blokeringer. De kan gøre kristendommen eksistentielt troværdig og bæredygtig.”

Derudover vil billedkunstner Karsten Auerbach, kommunikationskonsulent og ordkunstner Anne Marie Andersen og sociolog og poesiglade Dorte Kappelgaard komme med indspark fra OPENspace.

Workshops

På OPENspace camp bliver der flere forskellige spændende workshops: Danseworkshop, billedkunstworkshop, interview-portrætter, fotografi, skriveværksted

Koncert

Fortryllende klang, musik fra hjertet og ægte sangskrivertalent. Sofia Hedia er uddannet pianist og sangskriver fra musikkonservatoriet og har skrevet sange helt fra barnsben. Musikken kommer let til hende og flyder fra hende i en hvirvlende strøm med sin helt egen lyd og legende kompositioner. I flere år skrev hun på engelsk, men efter mødet med sanger og mentor Søren Huss, sprang hun ud i de danske gloser. Sproget på dansk giver Sofia en modig tilstedeværelse i sine sange, og man fornemmer, at hun har noget på hjerte.

I oktober 2012 ukom Sofia Hedia’s debut-EP ’Hudløs’, der fik en overvældende modagelse fra anmeldere samt publikum. Efterfølgende var hun på en omfattende danmarksturné som opvarming for Søren Huss, der gæstede Sofia’s sæt i duetten “Hudløs”.

Nu er Sofia, efter endt forårs turné med eget band, i fuld gang med indspilningen af hendes første fuldlængde album. Første single udspil derfra kommer midt i Maj 2013 og albummet forventes på gaden til September 2013.

Det har anmelderne sagt:

• Politikken (4 hjerter) “en brusende talentfuld og bredtfavnende sangerinde”

• Lydtapetet (4 stjerner) “de fem numre på Hudløs er en brusende og til tider berusende oplevelse, der hele tiden svæver op mod skyerne og videre mod Yahweh.”

• Undertoner (4 stjerner, live) “Hendes krystalklare vokal leverede smukke melodier, der nådesløst borede sig dybt ind i én med gribende dansk lyrik, der frembragte en nærmest religiøs følelse af nærvær.”

Læs og lyt: https://www.facebook.com/pages/Sofia-Hedia/201840729854767?ref=hl

Se video til “De elskende” her

Åbent hus fredag 26. juli

Fredag 26. juli fra kl. 19.30 holder vi åbent hus på campen – her får du chancen for at opleve den stemning og kreativitet, som dagene emmer af! Der er åben scene, hvor campens deltagere medvirker med musik, poetiske oplæsninger og fortællinger, dans, fotos etc.

Det er gratis at deltage. Ved du, at du kommer, må du dog gerne give os et praj på post@openspace-art.dk

Praktisk info

Campen finder sted d. 24.-28. juli på Emmaus – galleri og kursuscenter.

Der vil være opredte senge på 2-personers værelser, og uden for de nyistandsatte lokaler ligger en stor og smuk parklignende have. (For en ekstrabetaling på 150 kr. kan man få eneværelse.)

Maden står Emmaus for – og der er absolut noget at glæde sig til!

Pris: 1995 kr. (1695 kr. for studerende) + 150 kr. for evt. 1-personsværelse

Efter d. 24. juni: 2195 kr. (1895 kr. for studerende) + 150 kr. for evt. 1-personsværelse

Fuldtidskunstnere, arbejdsløse og pensionister kan søge om nedsat pris ved at skrive til dorte@openspace-art.dk

Pris pr. døgn er 500 kr. (450 kr. ved nedsat pris) + 100 kr. for evt. 1-personsværelse uanset hvornår døgnet begynder.

Efter d. 24. juni: Pris pr. døgn er 550 kr. (500 kr. ved nedsat pris) + 100 kr. for evt. 1-personsværelse uanset hvornår døgnet begynder.